Kranselag for prosjektet Ny sikkerhetspsykiatri
Ny sikkerhetspsykiatri på Ila har fått tette tak og vegger. Etter gammel byggetradisjon ble samtlige arbeidere på anleggsområdet samlet til kranselag onsdag formiddag. - Tusen takk for en formidabel innsats, var hilsenen fra Bjørn Hauge, prosjektsjef i Sykehusbygg HF.
Prosjekt Ny sikkerhetspsykiatri bygger et nytt sykehus på Ila i Bærum. Sykehuset skal gi rom til pasienter som i dag får sin behandling på Dikemark i Asker og Gaustad i Oslo.
-Ny sikkerhetspsykiatri er et svært etterlengtet nytt sykehus. Det er en stor motivasjon for oss, og jeg er stolt og glad over at vi ved denne milepælen kan si at vi er godt i rute. Det er et lagarbeid som ligger bak, og kranselaget er en anerkjennelse av hver og én sin innsats, sier Hauge.
Tidligere i uken satte arbeiderne opp en busk på taket av bygget. Det er en tradisjonell markering av at bygget er tett, og etter god skikk har byggherre en uke på seg til å spandere en fest på arbeiderne. Blir festen arrangert, og arbeiderne er fornøyde, blir busken pyntet eller erstattet med en krans eller et flagg. Unnlater byggherre å arrangere festen, tar det ikke lang tid før det henger en fillemann fra taket.
- Så får vi se da, hva som henger på veggen i ettermiddag, sier Hauge etter at arbeiderne er blitt servert lunsj, kaffe, marsipan- og kransekake.
NCC Norge er totalentreprenør for utbyggingen. Prosjektsjef Ståle Otterstad i NCC Norge la vekt på at det jobbes godt med sikkerhet, helse og arbeidsmiljø i prosjektet. Det gjøres hyppige sikker jobb analyser, det er god meldekultur ved uønskede hendelser og ikke minst har man klart å holde en høy standard for kildesortering og gjenvinning av avfall.
- Alle som har gått inn porten, har gått ut igjen uten alvorlige skader. Det er det beste, sier Hauge.
Til kranselaget var det også med medarbeidere i Oslo universitetssykehus som vil få det nye sykehuset på Ila som sitt nye arbeidssted. Medarbeiderne har vært og er tett involvert i utformingen av det nye sykehuset. I medvirkningen blir deres førstehåndskunnskap brukt til å finne løsninger slik at bygget blir et godt behandlingsted, arbeidsted og et sted som tar hensyn til at pasientene ofte vil være innlagt over lang tid. Brukerrepresentanter har også vært med i dette arbeidet.
- For oss er det viktig at dette blir mer enn et sikkert bygg. Det skal være et sikkert behandlingsbygg hvor en spesielt sårbar pasientgruppe kan få god behandling, og hvor det skal være trygt og godt å jobbe for de ansatte, sier Camilla Aanestad. Hun er programleder for psykisk helse og avhengighet i nye bygg, og leder Oslo universitetssykehus’ innsats i byggeprosjektet på Ila.
Oslo universitetssykehus vil etter planen ta imot pasienter på Ila i oktober 2026. Bygget vil i tillegg til 64 behandlingsplasser, ha arealer for forskning og fagutvikling. Prosjekt ny sikkerhetspsykiatri er en del av videreutviklingen av Oslo universitetssykehus.